Klinik araştırmalarda araştırmacıların probiotiklerle ilgili en önemli bulgularından bazılarınını şöyle sıralayabiliriz. • Probiotikler mikrobiyal saati geri çevirebilir mi? • Probiotikler hastane kaynaklı enfeksiyonları azaltabilir mi? • Probiotikler alerji semptomlarına yardımcı olabilir mi? • Probiotikler soğuk algınlığını hafifletebilir mi
Yaşlandıkça bağırsak mikrobiyota topluluğu değişir. Özellikle, Bifidobacterium ve Lactobacillus bakterilerinin seviyeleri düşer, bu da bağırsak sağlığını, bağışıklığı ve sağlıklı iltihabı korudukları bilindiğinden sorunludur. Takviyeler bu seviyeleri geri getirebilir mi? "Journal of the American College of Nutrition"'da yayınlanan araştırmaya göre evet.*1 Araştırmacılar, 70 yaş civarındaki yaşlı katılımcılara üç hafta boyunca günde iki kez probiotik karışımı (Lactobacillus gasseri, Bifidobacterium bifidum ve Bifidobacterium longum dahil) veya plasebo takviyesi yaptı. Tedavi periyodunun başında ve sonunda bağışıklık sağlığı için bir belirteç olan CD4 hücrelerini ölçtüler. Buldukları şey, takviye grubunun CD4 seviyelerini koruyabildiği, plasebo grubunun seviyelerinin ise azaldığıydı. Takviye grubu ayrıca daha sağlıklı bir inflamatuar yanıt gösterdi. Araştırmacılar, takviyelerin katılımcıların mikrobiyal topluluklarını, gençlerinkine daha çok benzeyecek şekilde değiştirdiğini söylüyor. *1.J Am Coll Nutr. 2015;34(6):459-69.
Hastanelerin en iyi çabalarına rağmen, insanlar bakımları altındayken yine de hastalanabilirler. Araştırmacılar, probiotiklerin bir hastanın bağışıklık sistemini destekleyip hastane kaynaklı enfeksiyonlardan kaçınmasını sağlayıp sağlayamayacağını ve hatta hastaların hastanede kalış sürelerini kısaltıp kısaltamayacağını bilmek istediler. Araştırmacılar, en az üç gün hastanede kalmaları öngörülen kan hastalıkları veya kanserli 50 hastayı işe aldılar. Katılımcılara, hastanede kaldıkları süre boyunca günde bir kez probiotik (1,5 milyar Lactobacillus acidophilus hücresi, Bifidobacterium bifidus ve Bifidobacterium longus) veya plasebo takviyesi verildi. Sonuç olarak, araştırmacılar probiotik takviyesinin, bu hastalarda hastanede edinilen enfeksiyon sayısını etkilediğini, kalış süreleri benzer olsa bile enfeksiyon riskini %20 oranında azalttığını buldular. Hastanede kalış süresinde fark olmamasına rağmen, probiotik grubunda hastane kaynaklı enfeksiyon görülme sıklığının azalması, hastaların kesin tedaviye daha erken başlayabilmesi ve hastane enfeksiyonunu tedavi etmek için gereken antibiyotiklere daha az ihtiyaç duyulması nedeniyle daha iyi bir sonuç anlamına gelir. Bulgular "PIDSP Journal"'da yayınlanmıştır.*2 *2.PIDSP Dergisi 2005;9(2):12-18.
Mevsimlerin değişmesi genellikle istenmeyen bir davetsiz misafir getirir: alerjiler. Hapşırma ve geniz akıntısından tıkanıklığa ve burun akıntısına kadar, sinüs sorunları bol miktarda bulunur. Araştırmacılar, probiotiklerin alerji mevsimi boyunca hastaların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olup olamayacağını merak ettiler. Kısa cevap, evet. Sonuçları "The American Journal of Clinical Nutrition"'da yayınlandı.*3 Florida Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, ilkbahar alerji mevsiminin sekiz haftası boyunca probiotik (Lactobacillus gasseri KS-13, Bifidobacterium bifidum G9-1 ve B. longum MM-2) veya plasebo almak üzere mevsimsel alerjileri olan 173 katılımcıyı işe aldı. Takviye grubu semptomlarda bir rahatlama olduğunu bildirmesine rağmen, kan örneklerinde alerji belirteçlerinde önemli değişiklikler ortaya çıkmadı. Bu nedenle, etki mekanizması hala belirsiz olsa da, çalışma probiotiklerin alerji hastalarının yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olduğu sonucuna vardı. *3.Am J Clin Nutr. 2017;105(3):758-67.
İki kış ve bahar dönemi boyunca araştırmacılar, üç ay boyunca probiotik veya plasebo almak üzere 450'den fazla katılımcıyı çift kör, randomize, plasebo kontrollü bir deneye kaydettiler. Katılımcılar soğuk algınlığına yakalanırsa, semptomlarını günlük olarak kaydettiler. Görünen o ki, probiotikle tedavi edilen grupta toplam soğuk algınlığı semptomları, soğuk algınlığı süreleri ve ateşli gün sayısı plasebo grubundan daha düşüktü. "Clinical Nutrition"'da yayınlanan çalışmada, probiotiklerin soğuk algınlığı mevsiminde bağışıklık sistemi işlevini güçlendirdiği bildirildi.*4 *4.Clinical Nutrition 2005;24(4):481-91.
"Bağımsız kişiler, okumak istedikleri, anlatılmasını istedikleri hikayeleri anlatan bir şeyler yaparak işe başlarlar.."