Ağzınız Bağırsaklarınızı Etkileyebilir mi?

Probiotikler.com ::Sen Neymişsin Probiotik::

Dişçiye en son ne zaman gittiniz? Uzun zaman olduysa, randevu almayı düşünebilirsiniz. Bunun nedeni, ağız sağlığınızın durumunun gülümsemenizden çok daha öte olmasıdır. Çalışmalar, diş eti hastalığı olan kişilerin (teknik olarak periodontal hastalık olarak bilinen bir rahatsızlık) sindirim sorunları yaşama olasılığının da daha yüksek olduğunu göstermektedir. *1 Bunlara Crohn veya ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıkları (IBD), asit reflü ve hatta sızdıran bağırsak dahildir. *2,*3,*4

Periodontal Hastalık Tanımı

Periodontal hastalık için en büyük risk faktörü kötü diş hijyenidir. Rutin fırçalama ve diş ipi kullanımı olmadan plak kontrol altına alınmayabilir ve diş eti hastalığı geliştirme olasılığı beş kata kadar artabilir. 6 Diğer risk faktörleri arasında ergenlik ve menopoz dönemindeki hormonal değişiklikler, AIDS veya diyabet gibi belirli sağlık sorunları, doğum kontrol hapları veya steroidler gibi bazı ilaçlar ve miras aldığınız genler bulunur. *7

Periodontal hastalığın belirtileri şunlardır:

  • Kırmızı, şiş veya hassas diş etleri
  • Diş eti kanaması
  • Diş eti çizgisi boyunca tartar birikmesi
  • Dişlerden uzaklaşan diş etleri
  • Gevşek veya hassas dişler.
  • Çiğneme sırasında ağrı
  • Sürekli kötü nefes kokusu 7

  • Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, diş hekiminize koşun -yürüyerek değil-. Bunun nedeni, plak ve tartarın temizlenmesini içeren tedavinin, her düzeyde periodontal hastalığı tersine çevirmeye ve daha sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu oluşturmaya yardımcı olabilmesidir.

    Ağız-Bağırsak Bağlantısı

    İnci gibi beyaz dişlerinizi en iyi formda tutmak gerçekten daha sağlıklı bir bağırsağa sahip olmanıza yardımcı olabilir mi? Araştırmalar, ağız ve bağırsak mikrobiyomlarınızın ağız-bağırsak ekseninde birbirleriyle konuştuğunu göstermektedir. *8 Bu iki yönlü iletişim, kan dolaşımınız ve tükürüğünüz de dahil olmak üzere çeşitli yollar boyunca gerçekleşir. Ancak bu iki kritik mikrobiyom sadece konuşmaktan daha fazlasını yapar. Ağzınızdaki bakterilerin zararlı bakteriler de dahil bağırsaklarınıza da gidebildiği ortaya çıktı. Ve bu, periodontal hastalığınız varsa sorun yaratabilir. Aslında, Oral Microbiology Dergisinde yayınlanan bir çalışma, Porphyromonas gingivalis adı verilen önemli bir oral bakterinin, IBD, gastroözofageal reflü hastalığı ve kolon kanseri olan kişilerin bağırsaklarında artmış miktarda bulunduğunu bildirmektedir. *9 Diğer taraftan, bağırsak bakterileriniz de daha az derecede de olsa ağzınıza gidebilir.

    Daha Sağlıklı Bir Ağız ve Daha Sağlıklı Bir Bağırsak İçin İpuçları

    Ağzınız ve bağırsağınız arasındaki ilişki göz önüne alındığında, her iki mikrobiyomu da sağlıklı ve dengeli tutmak genel refah için çok önemlidir.
    İşte her iki bakteri topluluğunu desteklemek için bazı stratejiler.

  • Dişlerinizi günde en az iki kez iki dakika fırçalayın—sabah bir kez ve yatmadan hemen önce. Ve bakterilerin saklanabileceği azı dişlerinizi ve dişlerinizin arka tarafını fırçalamayı unutmayın. Ayrıca diş fırçanızı üç ayda bir veya kılları keçeleşmiş veya yıpranmışsa daha sık değiştirmeniz akıllıca olacaktır.
  • Diş ipi kullanmayı unutmayın. Dişlerinizi fırçalamadan önce diş ipi kullanmak, gevşeyen yiyecek parçalarını ve bakterileri temizlemenizi sağlar. Chapel Hill'deki Kuzey Carolina Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre, diş ipi kullanımı yaşlı yetişkinlerde periodontal hastalığı önlemenin özellikle etkili bir yoludur. *11
  • Ağız gargarasını bırakın. Journal of Medical Microbiology’deki yeni bir araştırma , yaygın olarak kullanılan alkol bazlı ağız gargaralarının ağız mikrobiyomunu bozduğunu ve ağızda bulunan zararlı bakterilerin sayısında artışa yol açabileceğini bildiriyor. *12
  • Düzenli diş hekimi ziyaretleri yapın. Diş hekiminizi temizlik için düzenli olarak ziyaret edin, genellikle her 6 ila 12 ayda bir. Periodontitis geliştirme şansınızı artıran risk faktörleriniz varsa (örneğin ağız kuruluğu, belirli ilaçlar kullanmak veya sigara içmek) daha sık profesyonel temizliğe ihtiyacınız olabilir.
  • Sağlıklı bir diyet benimseyin. Besin değeri düşük, aşırı işlenmiş gıdaları, hem antioksidan hem de lif sağlayan ve faydalı bakterilerinizi beslemeye yardımcı olan meyveler, sebzeler ve tam tahıllarla dolu bir diyetle değiştirin.*13,*14
  • Probiotiklere öncelik verin. Zararlı oral bakteriler bağırsağınıza ulaşıp bağırsak mikrobiyomunuzu bozabileceğinden, bağırsak yolunuzdaki "iyi" bakterileri güçlendirmek iyi bir fikirdir. Bunu yapmanın en kolay yollarından biri günlük Probiotik kullanmaktır. Brazilian Journal of Microbiology'de yakın zamanda yayınlanan bir araştırmaya göre, acidophilus, L. plantarum, B. breve, B, infantis ve L. rhamnosus dahil olmak üzere çeşitli Lactobacillus bakteri suşları iltihabı önleyebilir ve bağırsak bariyerinizi güçlendirebilir.*15/li>
  • Prebiyotik ekleyin. Prebiyotik ekleyerek faydalı bakterilerinizi besleyin. Bir grup İngiliz araştırmacıya göre, Probiotik ve prebiyotik kombinasyonu oral mikrobiyomu iyileştirir ve periodontal hastalığı önlemeye yardımcı olur.16 Bu da bağırsak disbiyozunun sonuçlarına karşı korunmaya yardımcı olur. Hem Probiotik hem de prebiyotik aldığınızdan emin olmanın en kolay yollarından biri kapsamlı bir sinbiyotik takviyesidir.

  • İyi ağız hijyenini sağlıklı alışkanlıklarla ve günlük bir sinbiyotikle birleştirmek, hem ağzınızın hem de bağırsağınızın yararlı bakterilerle gelişmesini sağlamaya yardımcı olabilir. Ve bu kesinlikle gülümsenecek bir şey!

    Referanslar


    1. Park SY, Hwang BO, Lim M, et al. Oral-gut microbiome axis in gastrointestinal disease and cancer. Cancers (Basel). 2021;13(9):2124.
    2. Tanwar H, Gnanasekaran JM, Allison D, et al. Unraveling the link between periodontitis and inflammatory bowel disease: Challenges and outlook. ArXiv[Preprint]. 202319:arXiv:2308.10907v1.
    3. Watanabe M, Nakatani E, Yoshikawa H, et al.Oral soft tissue disorders are associated with gastroesophageal reflux disease: retrospective study. BMC Gastroenterology 2017;17:92.
    4. Sohn J, Li L, Zhang L, et al. Porphyromonas gingivalis indirectly elicits intestinal inflammation by altering the gut microbiota and disrupting epithelial barrier function through IL9-producing CD4+T cells. Molecular Oral Microbiology 2022;37(2):42-52.
    5. Gasner NS, Schure RS. Periodontal Disease. [Updated 2023 Apr 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554590/
    6. Lertpimonchai A, Rattanasiri S, Arj-Ong Vallibhakara S, et al. The association between oral hygiene and periodontitis: a systematic review and meta-analysis. InternationalDentalJournal. 2017;67(6):332-343.
    7. Periodontal (gum) disease. National Institute of Dental and Craniofacial Research. 2024. https://www.nidcr.nih.gov/health-info/gum-
    9. Olsen I, Yamazaki K. Can oral bacteria affect the microbiome of the gut? Journal of Oral Microbiology 2019;11(1):1586422.
    10. The gut’s role in oral bone health. National Institute of Dental and Craniofacial Research. 2022. https://www.nidcr.nih.gov/news-events/nidcr-news/2022/guts-role-oral-bone-health
    11. Marchesan JT, Byrd KM, Moss K, et al. Flossing is associated with improved oral health in older adults. Journal of Dental Research. 2020;99(9):1047-1053.
    12. Laumen JGE, Van Dijck C, Manoharan-Basil SS, et al. The effect of daily usage of Listerine Cool Mint mouthwash on the oropharyngeal microbiome: a substudy of the PReGo trial. Journal of Medical Microbiology. 2024;73(6).
    13. Naliyadhara N, Kumar A, Gangwar SK, et al. Interplay of dietary antioxidants and gut microbiome in human health: What has been learnt thus far? Journal of Functional Foods. 2023;100:105365.
    14. Fu J, Zheng Y, Gao Y, et al. Dietary fiber intake and gut microbiota in human health. 2022;10(12):2507.
    15. Li, C., Peng, K., Xiao, S. et al.The role of Lactobacillus in inflammatory bowel disease: from actualities to prospects. CellDeath Discovery 2023;9:361.
    16. Yu X, Devine DA, Vernon JJ. Manipulating the diseased oral microbiome: the power of probiotics and prebiotics. Journal of Oral Microbiology. 2024;16(1):2307416.

    Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Bu makale profesyonel tıbbi tavsiye, tanı veya tedavinin yerini tutmaz ve bu amaçla tasarlanmamıştır ve hiçbir zaman özel tıbbi tavsiye için güvenilmemelidir.

    Bu site, Probiotikler hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak ve doğru probiotik kullanımı konusunda toplumu bilgilendirmek amacıyla kurulmuştur.

    Probiotikler konusunda en son bilgileri takip etmek için abone olun.

    "Bağımsız kişiler, okumak istedikleri, anlatılmasını istedikleri hikayeleri anlatan bir şeyler yaparak işe başlarlar.."